Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

60 godina Arhiva Bosne i Hercegovine

12. decembra 2007. godine, na Dan arhivâ Bosne i Hercegovine, obilježeno je 60 godina postojanja i rada Arhiva Bosne i Hercegovine. Svečanost je upriličena u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

U 11 sati, nakon intoniranja državne himne, skupu se u ime Arhiva Bosne i Hercegovine obratio Andrej Rodinis, istaknuvši značaj 12. decembra i jubileja ove ustanove. Uvodno obraćanje također je bilo prilika da se zaslužnim umirovljenim uposlenicima Arhiva uruče zahvalnice i simbolični darovi.

Matko Kovačević, arhivski savjetnik u mirovini i Sejdalija Gušić, direktor Istorijskog arhiva u Sarajevu promovirali su povodom šezdeset godina postojanja i rada Arhiva Bosne i Hercegovine priređenu monografiju »60 godina Arhiva Bosne i Hercegovine (1947-2007)«, koja sadrži historijat razvitka ove ustanove, od prve inicijative za osnivanje ustanove do današnjih dana; podatke o arhivskoj građi, izložbama, izdavačkoj djelatnosti i njegovim uposlenicima, ali i podatke o mnogobrojnim istraživačima i temama njihovih znanstvenih istraživanja.

Seka Brkljača iz Instituta za istoriju i Tonči Grbelja promovirali su »Sabrane radove« zaslužnoga arhivista Arhiva Bosne i Hercegovine Kasima Isovića (1921-1979), a Senija Milišić »Zbirku arhivskih propisa Bosne i Hercegovine (1947-2007)«, koju su priredile Amira Šehović iz Arhiva Bosne i Hercegovine i Džemila Čekić iz Istorijskog arhiva Sarajevo.

Zajedno s promocijom novih izdanja, otvorena je i prigodna arhivska izložba, na kojoj se kroz desetke panoa pokazala ne samo slika razvoja ustanove, nego i raznovrsnost i neprocjenjivost arhivskih izvora koje ona u svojim spremištima čuva.