Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Završena rekonstrukcija sobe 13 u Arhivu Bosne i Hercegovine

26.09.2019. - Ambasador Države Katar u BiH Sultan bin Ali Al-Khater i direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić danas su ozvaničili završetak projekta "Rekonstrukcija depoa" u kojem se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.                                                                                                       

Radi se o prostoriji "broj 13" površine 300 metara kvadratnih u kojoj se pohranjuje arhivska građa kao jedinstvena i nezamjenjiva baština.

Ambasador je prije tri mjeseca tokom obilaska prostorija Arhiva BiH, a koje su trebale biti renovirane, prepoznao važnost te institucije i odlučio pomoći rekonstrukciju sa 129.084 KM.
Izrazio je zadovoljstvo slikom koju danas vidi, a to su renovirane prostorije uslovne za rad uposlenika i čuvanje arhivske građe.
 
-  Arhiv Bosne i Hercegovine nije samo vlasništvo BiH već  cijelog čovječanstva, a historiju koju čuva ćemo ostaviti našim budućim generacijama – istakao je ambasador u izjavi za medije.
 
Potvrdio je da će nastaviti pomagati Arhiv BiH, ukoliko za to postoje uslovi, a time bi projekt rekonstrukcije prostorija te institucije bio okončan uz pomoć Države Katar.
 
U protekle dvije godine, naveo je, uloženo je 500.000 KM izvanbudžetskih sredstava u obnovu jednog od najvećeg depoa Arhiva BiH.