Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

KARDINAL PULJIĆ POSJETIO ARHIV BOSNE I HERCEGOVINE

08.02.2016. - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić obišao je danas Arhiv BiH u Sarajevu i s rukovodstvom i uposlenicima razgovarao o radu te institucije, posebno aktivnostima koje se poduzimaju na sanaciji štete pričinjene na arhivskoj građi u požaru 7. veljače 2014. godine.

Kardinal Puljić u izjavi novinarima nakon obilaska naglasio je kako mu je glavna namjera bila ohrabriti zaposlenike Arhiva BiH u njihovom nastojanju da sačuvaju vrijednu građu. - Arhiv BiH čuva pamćenje naše prošlosti i u nama treba da probudi poštovanje čuvanja tog pamćenja. Bit će potrebna značajna pomoć za sanaciju građe koja je oštećenja u požaru na jučerašnji dan prije dvije godine. Prevažno je sačuvati to - poručio je.

Vršitelj dužnosti direktora Arhiva BiH Šimun Novaković kazao je novinarima da djelatnici Arhiva BiH konstantno rade na sanaciji štete te kako je pred njima još dugotrajan posao. Najavio je kako bi u ovoj godini trebalo da dobiju laboratorij za restauraciju i konzervaciju arhivske građe, koju će im donirati Češka razvojna agencija, odnosno vlada Republike Češke. Precizirao je da su privedeni kraju građevinski radovi u depou jedan gdje je smještena arhivska građa oštećena u požaru kao i na čitaonici, ali da im predstoji rad na samoj arhivskoj građi.

-Očekuje nas višegodišnji proces, a tijek radova ovisit će i od toga koliko osoba će biti angažirano na tom poslu kazao je Novaković. Dodaje da su, među ostalim, u požaru prije dvije godine ponajviše stradali personalni dosjei iz austrougarskog razdoblja, kao i dio građe iz perioda Drugog svjetskog rata.