Prva arhivska ustanova u BiH i član Međunarodnog arhivskog vijeća

telefon / fax: + 387-33-206-492
e-mail: info@arhivbih.gov.ba
Reisa Džemaludina Čauševića 6, Sarajevo

Dan arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine

11.12.2015. -Povodom 12. XII, Dana arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine, 11.12.2015. su u Parlamentarnoj Skupštini BiH, Arhiv BiH i Arhivističko udruženje BiH organizirali izložbu i konferenciju za štampu.

Na značaj arhivske djelatnosti za očuvanje kulturne baštine BiH ukazali su v. d. direktora Arhiva BiH doc. dr. Šimun Novaković i prof. dr. Izet Šabotić, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH.

Podsjetili su da su prije 68 godina (12. XII 1947. godine) osnivanjem Arhiva BiH udareni temelji arhivskoj djelatnosti u BiH, uz napomenu da čuvanje arhivske građe seže i u dalju prošlost.

Novaković i Šabotić su na prigodnoj svečanosti u holu Parlamentarne skupštine BiH naglasili da se uslijed burnih dešavanja na ovim prostorima i čestih smjena društveno-političkog konteksta, značajan dio arhivskih fondova nalazi izvan zemlje.
Tokom svog izlaganja, Novaković se osvrnuo i na stanje u Arhivu BiH nakon protesta iz 2014. godine, kada je zapaljen jedan od depoa.

"Javnost je tada bila informirana o šteti koja je učinjena Arhivu BiH. Ne govorimo samo o materijalnoj šteti, poput oštećenja Depoa 1. Šteta je nastala na arhivarijama i arhivskoj građi koja se odnosila na austrougarsko razdoblje. Nekoliko stotina kutija te građe u potpunosti je uništeno, a jedan dio je djelomično oštećen. Predstoji nam dugogodišnji rad na njegovoj sanaciji i konzervaciji.

Obzirom da su u pitanju originalni dokumenti iz ovog doba koji se više nigdje ne mogu pronaći, možemo to nazvati nemjerljivim i nepovratim gubitkom kulturnog blaga Bosne i Hercegovine. Vjerujem da nadležne institucije vrše istrage i da će odgovorni doći pred lice pravde", kazao je Novaković.

Zahvaljujući potpori institucija BiH i međunarodnih organizacija (TIKA - turska razvojna agencija), obnovljen je Depo 1, a arhivska građa pohranjena i sačuvana u njemu ponovno je spremna za korištenje.

U tom kontekstu, aktuelan je projekt "Jačanje kapaciteta Arhiva BiH“ koji se realizira u suradnji s državnim arhivom Češke Republike, u čijem je sklopu predviđena obuka djelatnika Arhiva BiH za rad u laboratoriju za restauraciju i konzervaciju, te na koncu i doniranje takvog laboratorija, što bi se trebalo realizirati već početkom naredne godine.

Ovaj će laboratorij biti otvoren i za potrebe drugih arhiva i ustanova koje se bave očuvanjem historijskog, odnosno kulturnog naslijeđa u BiH.

Uz čestitke upućene u povodu Dana arhiva i arhivske službe BiH, Šabotić i Novaković su iskazali zahvalnost domaćim i međunarodnim institucijama koje su pružile potporu jačanju arhivske djelatnosti, pozivajući nadležne institucije u BiH da se još snažnije uključe na planu unapređenja ove za društvo i državu iznimno značajne oblasti.

U sklopu Programa obilježavanja ovog značajnog datuma, upriličen je i ciklus izložbi na kojima je predstavljen dio pisanog naslijeđa iz različitih historijskih razdoblja.

Sudionici svečanosti bili su u prilici pogledati dokumente koji svjedoče bogatu baštinu BiH, a putem kojih je predstavljena arhivska građa Arhiva BiH, Arhiva RS-a, Historijskog arhiva Sarajevo i Arhiva TK-a.

Radi se o izložbama organiziranim pod nazivima "Silvije Strahimir Kranjčević“, "Banja Luka od okupacije do oslobođenja“, "Sarajevo 1941-1945. plakati, proglasi, štampa, propaganda“i "BiH u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona“.